Barskrapad

Konsten att hanka sig fram

Barbara Ehrenreich

Publisher: Leopard, 2002, 224 pages

ISBN: 91-7343-005-6

Keywords: Biography

Last modified: April 25, 2021, 6 p.m.

Barskrapad — in på bara skinnet!

Den verkligheten mötte den amrikanska journalisten Barbara Ehrenreich när hon i Jack Londons och Günther Wallraaffs efterföljd gav sig ut för att beskriva tillvaron för dem längst ner på sammhällsstegen i världens rikaste land — USA.

Hon tog jobb som vård- och affärsbiträde, städerska och servitris i Minnesota, Maine och Florida. Hon försökte alltid få det bäst betalda arbetet och letade alltid efter den billigaste bostaden på varje plats. Hon begrep först inte hur hennes arbetskamrater överlevde på sin knappa lön — själv klarade hon det inte! Men till slut förstod hon att nästan alla hade två jobb och hon tvingades också till det.

Hur kan en sådan fattigdom och sådana arbetsvillkor existera sida vid sida med den mest otroliga lyx i det som brukar kallas världens största demokrati? För Ehrenereich är det inte bara möjligt, det är de fattiga, underbetalda, hunsade och kuvade som är förutsättningen för rikedomen. Det är resultatet av marknadskrafternas fria spel — den enes död är den andres bröd.

    • Inledning: I startgroparna
  1. Servering i Florida
  2. Städning i Maine
  3. Försäljning i Minnesota
  • Utvärdering
  • Noter
  • Efterord: Arbetande fattiga i USA och Sverige
    Av Dan Andersson, chef för LOs enhert Ekonomisk politik och abetstagares rättigheter

Reviews

Barskrapad

Reviewed by Roland Buresund

Bad ** (2 out of 10)

Last modified: May 21, 2007, 2:54 a.m.

A middle-class WASP that goes slumming and discovers that the getto inhabitants have a hard time. Very surprising. Don't insult your intelligence by reading this (unless you're a WASP, of course).

Comments

There are currently no comments

New Comment

required

required (not published)

optional

required

captcha

required