Internet-revolutionen

1000 dagar som förändrade Sverige

Nicklas Mattson, Christian Carrwick

Publisher: Bonnier Icon, 1998, 232 pages

ISBN: 91-7239-206-1

Keywords: Biography

Last modified: July 30, 2021, 1:13 a.m.

Dom säger att vi lever i en ny tid. Nu igen.

Historien om hur Internet växer fram ur det kalla krigets amerikanska forskningsinsatser för att hålla jämna steg med Sovjet är en trist story. Den historien har ett stort antal propellerhuvuden, förklädda till Internetexperter, berättat på hundratals konferenser och seminarier under 90-talet. Har du inte hört den förut och känner en stark längtan efter att få läsa den, läs inte denna bok. Den är inte skriven för dig.

Vi vill berätta en historia, en historia om en ny branschs framväxande och bakgrunden till varför en företeelse på senare år fått löjligt mycket uppmärksamhet i Sverige. Internet.

Under 1996 påstås det ha skapats 10 000 nya jobb i Internet-branschen. Merparten skapades i ”webbranschen” – bland företag som skapar webbsidor, säljer ”business-lösningar” eller bygger sina affärsidéer med Internet som viktig beståndsdel. De vill kalla sig marknadskommunikationskonsulter, interaktiva mediabyråer, affärsprocessutvecklare och allt annat möjligt och omöjligt. Och det är under 1000 dagar 1994-96 som denna bransch tar fart.

Vi tror vi vet vilka händelser och personer som var avgörande för intresset som lett fram till att en tredjedel av Sveriges befolkning antas ha tillgång till Internet, att det startas företag med ny frenesi och att unga människor ser Internet som en fantastisk möjlighet, ett arbetsfält fritt från de ”kostymklädda gubbdjävlarna”. Redan nu kan sägas att Kinnevik är detonator i denna explosion.

Under de 1000 dagarna från den 4 februari 1994 till den 1 november 1996 hände det mer intressanta saker än vi tar upp i den här boken. Men de händelser, företag och personer vi skriver om anser vi vara de som bidraget mest till branschens och även Internets kommersiella utveckling – alla på sitt unika sätt.

Egentligen är historien om hur teknikerna och politikerna inom SUNET, Statskontoret, ISOC-SE, DRS, KK-stiftelsen, NIC-SE, KTH och de kompisar som bildat eliten bland de som drivit de tekniska frågorna för Internet i Sverige också värd att berätta. Även den historien innehåller konflikter, drama, taskspel, rent djävelskap och svågerpolitik. Sveriges infrastruktur är hela grunden till att de kommersiella, ofta tekniskt sett helt historielösa, entreprenörerna faktiskt kunde rusa fram så fort som de gjorde under 94-96. Men den tekniska historien börjar i slutet av 70-talet och är absolut inte slut än. Därför är den inte lika intressant just nu – åtminstone inte för oss.

Det sjuttiotal intervjuoffer vi träffat under vårt researcharbete har samtliga fått löfte om full anonymitet, allt för att få fram ”sanningen”, så som den nu ser ut i enskilda människors minne. Inte oväntat har de flesta haft svårt att komma ihåg vad som egentligen hände, likt politiker framför konstitutionsutskottet. För trots att 1994 bara ligger fyra år bakåt i tiden och att vår bok slutar i närliggande november 1996 är dessa år ett töcken för många av de unga företagsledare, art directors, programmerare, mediamänniskor och entreprenörer vi träffat.

Man brukar säga att det går sju Internet-år på ett vanligt år. Ett Internet-år är därmed lika kort som ett hundår – vilket säger en hel del om denna bransch. Och möjligtvis förklarar minnesförlusterna.

Vi har som författare tagit oss den litterära friheten att dramatisera flera händelser en smula, vissa en hel del. Men utifrån våra intervjuer och vår faktaresearch är detta den sanna historien om vad som hände när Internet kom till Sverige. Och förändrade vårt sätt att se på datorer, IT och Internet.

Så. För de som inte var med. För de som inte förstod. För de som inte hann med. För de som förkastade. För de som känner sig historielösa i ”den nya världen”. Och för de som var med, men inte riktigt kommer ihåg.

  • Förord
  • Prolog
  • Kapitel 1 4 februari 1994, 09.51. Internetrevolutionen är här.
  • Kapitel 2 9404 Aftonbladet: ”Varför i helvete sitter jag här?”
  • Kapitel 3 9407 Algonet: Colaburkar kyler modem bäst
  • Kapitel 4 9408 Everyday: Cyberuffe fick det att hända
  • Kapitel 5 9408 Infovav: Linköpingsnördarna som startade webbyrå innan ordet ens fanns
  • Kapitel 6 9408 IDG\Online: Drömmen om ett eget AOL – på Sturegatan 11
  • Kapitel 7 9411 IT-Generationen säljer Internet med mördande reklam
  • Kapitel 8 9412: ”Allting har sin tid. Z.mag@zine har framtid”.
  • Kapitel 9 94-95 Multimediabranschen: Vi är på väg att förlora!
  • Kapitel 10 9501 StingNet: “Vem har den tajtaste rumpan i Fångarna på Fortet?”
  • Kapitel 11 9502 InternetGuiden och Hallå: Hasse gjorde det med vita bönor och svordomar
  • Kapitel 12 9503 Kajplats 305/Netch: Ungdomsgården som blev webbchat som blev baronost för 10 öre per kilo
  • Kapitel 13 9505 Passagen: Internet är en färggrann soptunna, sa Teliachefen
  • Kapitel 14 9505 Everyday: ”Det måste kännas häftigt att jobba med e-mail!”
  • Kapitel 15 9506 Spray: “Grabbar, vi kommer att skapa vår egen drömorganisation”.
  • Kapitel 16 9510 Intact: Ingen längtar tillbaka till Skeppsbron 32.
  • Kapitel 17 9602 Icon: ”OK, grabbar. Nu ska vi skaffa pengar!”
  • Kapitel 18 9605 Torget: 150 miljoner och lite växel – sedan gol gökungen.
  • Kapitel 19 9606 Internetworld: ”Vi har ju redan en skåning här!”
  • Epilog

Reviews

Internet-revolutionen

Reviewed by Roland Buresund

Bad ** (2 out of 10)

Last modified: May 21, 2007, 3:06 a.m.

Yet again a book where I'm participating as an actor (just a few pages). Simplified reasoning and sometimes directly false (I am an old military officer? what the fuck…).

It is safe to say that I don't know the authors, and have even less spoken to them. You're safe to skip this crap.

Late update: the book is now available on the Internet (Internetrevolutionen due to some strange reasoning about historical reasearch. Considering their half-truths, I sincerely hope nobody takes these morons seriously).

Comments

There are currently no comments

New Comment

required

required (not published)

optional

required

captcha

required